21 май – Международен Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Международният Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН традиционно се отбелязва през третата неделя на месец май в продължение на 34 години. Денят за съпричастност е важен знак за солидарност по всички континенти и символизира надеждата за новите поколения.
Тази година Денят преминава под мотото „Ending AIDS Together”, адаптирано на български като „Заедно да спрем СПИН!”. Посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ; гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на всеки, живеещ с вируса; увеличаване на ресурсите (за превантивни програми и програми за изследване и лечение); насърчаване привличането на хората в дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията.

До 16 май 2017 г. ХИВ-позитивните лица в България са 2556. От началото на 2017 г. са новорегистрирани 82 ХИВ-серопозитивни лица.
В секторите за лечение се проследяват общо 1 212 души с ХИВ към 30 април 2017 г. 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение. Министерство на здравеопазването ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. По данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит в страната починалите с ХИВ/СПИН през 2016 г. са 22 лица, а общо от 1986 г. броят на починалите е вече над 1000.
През юни 2016 г. Министърът на здравеопазването утвърди Методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация за включване на лечение на всички открити ХИВ серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна.

Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ се извършват в лаборатория на РЗИ -Търговище /ул. Цар Освободител №33/ всеки делничен ден от 08:30 до 17:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *