Търговище, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Днес за трета поредна година търговищенци отбелязват 14 май като празник на своя град.

Официалните тържества за повода започнаха на площад „Свобода” пред Община Търговище с церемония по вдигане на знамената. Веднага след това за първи път пред публика бе представен химна на града. Текстът е на писателката Неда Антонова, музиката на Ценко Минкин, а изпълнението на Смесен хор „Родна песен” към ОНЧ „Напредък – 1864” и Духов оркестър – Търговище с диригент Красимира Коларова.

„Заедно отбелязваме 14 май като почит към традициите на града ни, към неговото минало, с уважение към труда и традициите на предшествениците ни. Отбелязваме празника и като надежда за бъдещето, което планираме и залагаме днес. Искаме един чист, приветлив и успешен град, в който всеки намира основание да остане, да изгради дома, кариерата си и личните си цели. Искрено вярвам, че обединената енергия на всички нас дава резултати и те ще се множат. Честит празник!”, каза в обръщението си към търговищенци кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

След церемонията на площад „Свобода” започна тържествената сесия на Общински съвет – Търговище. Местният парламент удостои посмъртно със звание „Почетен гражданин на Търговище” Негово Високопреосвещенство Североамериканския и Австралийски митрополит Андрей и състезателя по мотоциклетизъм Николай Манев.

Званията бяха връчени на роднините им от градоначалника д-р Дарин Димитров и председателя на Общински съвет инж. Хатидже Алиева.

Официални гости на тържествената сесия бяха народните представители д-р Венка Стоянова, Танер Али и Имрен Мехмедова, депутатът от Градския съвет на гр.Смоленск, Русия – Евгений Рудак, кметският съветник по култура, образование и религия в Община Търговище, Румъния – Адриан Байку и др.

„По повод празника отправям пожелания за здраве, лични и професионални постижения на всички Вас. Смятам, че зад успехите на всеки от нас, стоят усилията на цялата общност, години наред положен труд, създадени и утвърдени във времето традиции, които трябва да приемем, доразвием и предадем на идващите след нас”, с тези инж. Хатидже Алиева откри сесията.

„Всички ние живеем във време на изпитания, но и време, което дава шанс на инициативността и упоритостта за постигане на поставените цели. Убедена съм, че с усилията и амбициите на общинското ръководство, на общинските съветници от всички политически партии и на всички търговищенци градът ни ще продължи да се развива с вяра и мисъл за добруването на бъдещите поколения”, каза по време на официалната сесия д-р Венка Стоянова, народен представител.

„Търговище заслужаваше да има такъв празник, предвид дълбоките корени и история на града. За мен е чест да Ви поздравя с празника и да пожелая успех на града ни и жителите му. Нека всички се стараем да правим още повече добрини, за да пребъде Търговище като истински добро място за живеене”, сподели с присъстващите другият народен представител Танер Али.

Тържествената програма за празника на града продължи със състезанието в дисциплина „ВИП съпровождане и охрана на държавен глава”, част от Държавното първенство на „Българска бодигард федерация”.

А на естрадата пред Борово око талантливите деца и младежи на Търговище подариха незабравим концерт за публиката под надслов „Ние сме бъдещето”. Съставите на Младежки дом, Читалище „Напредък – 1864”, ОДК, „Ню войсес”, Клуб „Алегро”, Инструментално студио „Илиев”, Духов оркестър и ПФА „Мизия”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *