ВДИГНАХА18-ТО ИЗДАНИЕ НА “ВЪЛШЕБНАТА ЗАВЕСА”

За 18-и пореден път бе вдигната „Вълшебната завеса” в Търговище. Спектаклите за деца бяха официално открити, по традиция, с представление, поставено от Театър „Жар” – София. Тази година откриването започна и с дефиле на децата от детските градини в Търговище. Малчуганите, облечени с разноцветни и тематични костюми, раздаваха усмивки и добро настроение от площад „Свобода” до Драматичния театър, където започна истинският празник на детското изкуство.

„Само театралното изкуство носи в себе си магията на приказката и вълшебството, а работата с деца е отговорна мисия и изкуство, което трябва да се подкрепя от местната общност. Пожелавам добро настроение, въодушевление и нестихваща фантазия, с помощта на която постоянно да откривате своя път към храма на театъра”, пожела кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Официалното откриване уважиха още зам.-кметовете Рая Матева, Валентин Велчев, инж. Митко Панайотов, зам.-областният управител Недко Иванов и секретарят на общинската администрация Христалина Халачева.

„За 18-а поредна година магията на театъра завладява Търговище и областният център се превръща в център на театралното изкуство за деца. Фестивалът „Вълшебната завеса“ е сред най-очакваните събития, показващи културния ни потенциал, а спектаклите, които предстои да видим, дават заявка за един триумф на театралното изкуство. И най-важното – те са достъпни за всеки“, каза в обръщението си заместник-областният управител.

Децата на Търговище ще се отдадат на театралното вълшебство с представления като „Мечо-Пух”, „Пат-Пат”, „Куклата Барби”, „Пипи дългото чорапче”, „Палечка”, „Светулки” и др. на трупи от България, Русия, Турция и Чехия.

Тазгодишното издание на Международния фестивал за спектакли за деца „Вълшебната завеса” преминава под мотото „Игрите на въображението”.

На пресконференция с журналистите след официалното вдигане на Завесата журито на Фестивала и селекционерът споделиха какво ще видят малките зрители, какъв е бил подборът при спектаклите и развива ли детската фантазия театърът.

„Децата ни превъзхождат не само с чувствителността си, но и с въображението си. С вярата си, че една пръчка може да се превърне в конче, едно ненужно, според нас – възрастните, руло от домакинска хартия в човече, един балон в космически кораб. Има едно вълшебство, което не спира да храни въображението, и това е театърът. Какво друго е театърът за деца, освен стремеж да запазим детството още малко, да повярваме, че не сме пораснали чак толкова, че да забравим игрите, забавата, магията, възможните и невъзможни вълшебства на въображението”, сподели Веселина Гюлева, селекционер на „Вълшебната завеса” 2017.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *