Над 50 гости посрещна ОИЦ – Търговище в Деня на отворени врати по инициативата „Заедно за Европа“

Областният информационен център-Търговище организира Ден на отворените врати в обновената с финансовата помощ на ЕС късноантичната римска крепост “Ковачевско кале” край гр. Попово.

Той се проведе в рамките на инициативата „Заедно за Европа“ , а поводът беше 60-та годишнина от подписването на Римските договори и от създаването на Европейския социален фонд, 10-та годишнина от членството на България в ЕС и 6-та година от функционирането на мрежата от информационни центрове в страната.

На него присъства областният управител на Търговище Валери Симеонов, Тихомир Трифонов, директор дирекция „Местно развитие и култура“, Йорданка Георгиева, експерт „Европроекти“ в Община Попово и над 50 представители на образователните, културни и неправителствени институции в област Търговище. Всички те имаха възможност да разберат с какво Европа е допринесла за развитието на региона, като разгледаха реновирани обекти с помощта на еврофондовете. Посетени бяха читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Попово и обновената централна градска зона, а по-късно и археополис „Ковачевско кале“. В тези три обекта, чийто бенефициент е Община Попово, са инвестирани над 18 млн. лв. през програмния период 2007-2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“.

По време на презентацията на експертите от ОИЦ-Търговище стана ясно, че общо в изминалия програмен период в петте общини на област Търговище са реализирани 127 европроекта за близо 94 млн. лв. От началото на 2014 г. досега в региона има сключени 28 договора за близо 30 млн. лв.

По време на официалната част вниманието беше фокусирано и върху задачите на предстоящото Председателство на България в Съвета на ЕС.

От ОНЧ „Напредък-1864“ гр. Търговище и Регионалния експертно-консултативен и информационен център (РЕКИЦ) представиха възможностите за съхранение на обичаите и културното богатство чрез подпомагане от еврофондовете.

Управителят на ОИЦ – Търговище Милчо Тонев обяви и тримата победители в онлайн конкурса на оригинален текст под снимка.

На финала гостите разгледаха късноантичната римска крепост “Ковачевско кале”, насладиха се на фолклорната музикално-танцова програма на ансамбъл „Развитие“ гр. Стражица и извиха Дунавското хоро.

 

Денислава Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *