Вълнуваща среща с историята за Апостола на българската свобода

Какъв е бил Левски като дете? И като младеж? Бил ли е влюбен? Кой е бил най-близкият му човек? През какви премеждия е преминавал? Какъв е бил характерът му? Кой го е предал, за да отиде на бесилото? И на какво ни учи той сега?

На тези и още въпроси отговори Христина Богданова, родственица на великия българин, правнучка на сестра му Яна. Г-жа Богданова бе на посещение в Търговище, за да ни върне назад във времето на Апостола по спомени на нейния род.

При посещението си в нашия град Христина Богданова се срещна първо с децата и младежите от деветте клуба, носещи името на Левски и ръководени от Веселин Николов, председател на Обществен комитет „Васил Левски”. Младежите изслушаха с голям интерес думите на Христина Богданова, задаваха й въпроси по време на дискусията и бяха подготвили презентация за националния герой.

Гостуването на Христина Богданова в Търговище продължи в Регионален исторически музей. В Славейковото училище бе открита изложба с рисунки на Левски от известни художници. Експозицията бе озаглавена „Аз Васил Лъвский в Карлово роден…”, след което всички гости имаха възможността да запознаят с родственицата на Апостола и да зададат въпросите си за него, които най-силно ги интересуват.

„Ощe пpeз 1923 г. eднo ceлo, близo дo Tъpгoвищe, e ĸpъcтeнo Bacил Лeвcĸи. Πpeз 1927 г., ĸoгaтo ce имeнyвaт yлицитe нa гpaдa, глaвнaтa e ĸpъcтeнa нa нeгo. B мoмeнтa имeтo мy нocят yчилищa в Oмypтaг, в c. Kpeпчa, Oпaĸa, c. Cлaвянoвo. Oщe 11 yчилищa ca нocили нeгoвoтo имe, нo зa cъжaлeниe, тe вeчe ca зaĸpити. И мaĸap чe пpяĸo cвидeтeлcтвo зa Лeвcĸи в Tъpгoвищe дa нямaмe, иcĸaм дa oбeлeжa, чe тaзи гoдинa ниe cмe длъжни дa ĸaжeм, чe ce нaвъpшвaт и 125 г. oт пpяĸaтa вpъзĸa c peвoлюциoннaтa мpeжa нa Aпocтoлa. Πpeз янyapи 1872 г. в тaзи cгpaдa ce cъздaвa oт Aнгeл Kънчeв чacтният peвoлюциoнeн ĸoмитeт нa Tъpгoвище”, каза директорът на музея Магдалена Жeчeвa пред гостите на изложбата.

„Силно се вълнувам,че имам възможността да бъда в Търговище, благодаря за поканата и топлото отношение, с което ме посрещнахте. Вярвам в това, че хората имат нужда да опознаят и човешкия образ на Левски, какъв е бил през всички години първо като Васил, а след това и като герой”, разказа пред търговищенци Христина Богданова.

Тя разказа, че Левски е бил млад, буен, жизнен, усмихнат и много смел младеж. Потвърди, че е можел много хубаво и вярно да пее, че е имал силна връзка със своята майка, че се е превъплъщавал по най-различен начин, за да поддържа своето прикритие. Не веднъж бе зададен въпроса: „Какъв би бил Левски днес? С какво би се занимавал в Следвъзрожденска България”. Отговорът на родственицата на Апостола бе: – учител, заради огромната любов към децата, която е имал в себе си.

Усмихната, земна, позитивна, с изключително красиви сини очи, отразяващи погледа на Левски, Христина Богданова развълнува търговищенци със своето гостуване, които я поканиха да дойде отново, пазейки и споделяйки заветите на Апостола живи и днес.

Текст и снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *