Младежи инициираха кампания за размяна на книги с послание

По повод Световния ден на книгата в Търговище бе проведена инициатива за размяна на книги с послания.

Както вече Ви информирахме идеята за мероприятието бе на десетокласничката Мая Николова, възпитаничка на I СУ „Св.Седмочисленици”. Заедно с младежите от Ученическия парламент, Мая събра за общата кауза хора от всички възрасти, които активно се включиха в идеята.

Малки деца с родителите си, ученици, млади хора, възрастни – всеки остави своето послание върху прочетена от него книга, а насреща получи друга също оставена от сърце и надписана на първата страница.

„Много съм щастлива, че толкова много хора се включиха в кампанията. Вълнувах се по време на организацията колко души ще ни подкрепят, но не очаквах да са толкова много, искрени и така положително настроени”, разказа за „Знаме” Мая по време на инициативата.

Близо три часа площад „Ст.Мавродиев” бе оживен от любими книги, интересни заглавия, усмихнати хора, поздравления, прегръдки и подкрепа – емоции и вдъхновение, достойни за пример и постъпка за подражание.

Един от специалните гости на инициативата бе търговищката поетеса и дългогодишен директор на РБ „Петър Стъпов” Стойка Теодосиева. Тя лично поздрави Мая и всеки един младеж от Ученическия парламент. Г-жа Теодосиева се включи в инициативата със свои авторски книги и трогна със специално внимание младите хора.

Организаторите изненадоха присъстващите със сладка почерпка и късмети с цитати от книги. Ето и някои от тях: „Ако е любов – да е без предел, единствена, първа и последна. Ако е риск – да е смъртен. Ако е вярност – да е до заслепение” – Блага Димитрова, „Всичко е много по-трудно, когато го правиш наистина” – Стивън Кинг, „Нужно ни е единствено да преживеем сегашния момент, нито секунда повече, за да разберем, че по-близо до вечността никога няма да бъдем” – П.Д.Джеймс, „Какъв скъперник е човека – цени безценното до него, едва щом му посегне друг” – Дамян Дамянов, „Колкото по-далече пътуваш, толкова по-близо стигаш до себе си” – Дейвид Мичъл, „Умението да се прощава е привилегия за най-силните духом” – Дан Браун и много още други.

Младежите обобщиха в края на инициативата, че въпреки новите технологии, компютрите и интернет, книгите си остават едни от най-добрите приятели на човек, че светът на книжните издания ще са винаги актуални и търсени, дори от младите хора и децата.

Текст и снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *