На 16 април „Знаме“ става на 58 години

Творческа  среща ознаменува годишнината на изданието за Търговищка област

В края на миналата седмица, в редакцията на „Знаме“ дойдоха много гости, за да отбележим заедно 58-годишнината на в.“Знаме“.

По традиция, подобна среща винаги се е провеждала на 16 април. Не направихме изключение и този път.  Три поколения журналисти са преминали и работили през този период в редакцията на „Знаме“.  През  тези 58 лета вестникът е предоставял информация за всичко, случващо се в Търговище. Или както обичаше да казва нашият незабравим сътрудник Димитър Харизанов, /вече покойник/ ако една проява в Търговище поне с 3 изречения не е драсната в „Знаме“, пиши я, че не се е състояла…И наистина, в това забързано време, когато „дните вървят, а годините летят“, със своите 7 483 броя до този момент, „Знаме“ си остава паметта на Търговище. От първия до последния му брой, при добро желание, можете да  намерите вестника в архивните течения на РБ „П.Стъпов“.

Да, вестникът е имал и своите силни, и своите не толкова силни, да не кажем критични години. Имало е време, когато „Знаме“ е излизал 3 пъти седмично и се е списвал от ярки журналистически пера, по-младите колеги от които  и досега работят в централни издания.  Разбира се, че „Знаме“ е имал и мъчни години, когато периодиката му се сведе до един път седмично, а финансовото му състояние се оказа катастрофално. Но това вече е минало. Водени от силната вяра, че можем да променим обстоятелствата, екипът на „Знаме“ тръгна по нов път- с нова редакционна концепция, с нова визия, с Интернет сайт на вестника  и с още куп позитивни начинания. Преди година изданието „възкръсна“ за нов живот и започна своето ново летоброене.

Всичко това си казахме на състоялата се традиционна среща преди дни, на която се събрахме бивши и настоящи колеги,  членове на Дружеството на журналистите към в.“Знаме“, ръководители на културни институти, сътрудници, читатели . Сред тях бяха и двама от доайените на изданието- Радослав Черкезов- главен редактор на „Знаме“ и Георги Иванов, дългогодишен зам.главен редактор на вестника. Сред гостите бяха и представители на ръководството на Община Търговище в лицето на зам.кметовете Емине Якубова и Рая Матева. Благодарим ва всички, които не само ни уважиха и дойдоха в обновената ни  редакция , но и ни заредиха с нови идеи, с насърчение и кураж, с общата увереност, че „Знаме“ трябва да го има и занапред. Смислени и позитивни , полезни за нас бяха изказванията на всички от присъстващите. Всеки от гостите попълни и специален анкетен лист. Ето част от въпросите в него:

-ВАШЕТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОТ В.“ЗНАМЕ“?

-КАКВО ОЩЕ БИХТЕ ЖЕЛАЛИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НА СТРАНИЦИТЕ НА ИЗДАНИЕТО?

-В КАКВИ СЪВМЕСТНИ КАУЗИ БИХТЕ ИСКАЛИ ДА СИ ПАРТНИРАМЕ?

ЕТО КАКВО НАПИСАХА В СВОИТЕ АНКЕТНИ ЛИСТИ ДРУГИТЕ ЗА НАС:

Част от отговорите на първи въпрос:

Светослава РУСЕВА, гл.експерт „Култура” в Община Търговище:“Забелязва се раздвижване и съживяване на вестника. Вижда се промяна във визията и начина на списване. Много добро впечатление прави и Интернет сайта на вестника“

Радослав ЧЕРКЕЗОВ, главен редактор във в.“Знаме“: „През изминалата 2016 г. вестникът коренно се промени- стана по-актуален, плуралистичен, трибуна на всичко добро и положително в Търговищкия край. Привлечени  бяха за автори изтъкнати журналисти и публицисти от Търговище, подобри се и графиката.“

Емине ЯКУБОВА, зам.кмет в Община Търговище: „Поздравявам ръководството и екипа за новата визия! “

Магдалена ЖЕЧЕВА, директор на Регионален исторически музей-Търговище:“ Мнението ми е положително, забелязва се промяна“.

Галина КРЪСТЕВА, директор на Читалище „Напредък“:“Актуално, цветно, привличащо вниманието четиво.“

Валентинка РАДЕВА, директор на Обединен детски комплекс:“Приятна визия. Допада ми четивността, която е постигната“.

Ани КРЪСТЕВА, оглавяваща Пресцентъра на ОД МВР:“Допада ми осъвременения, актуално звучащ дизайн на вестника. Адмирирам усилията вестникът да се разпространява и в другите общини на областта! Тази линия трябва да продължи!“

Маргарита ЙОНКОВА, читател:“Чета го и го очаквам с нетърпение да излезе, защото ме обогатява с новини и познания“.

ОТГОВОРИ НА ВТОРИ ВЪПРОС:

Рая МАТЕВА, зам.кмет:“Нека продължават преобладаващо да се отразяват положителните новини, анализи и коментари. Да намират място постиженията на талантите на Търговище!“

Емине ЯКУБОВА,зам.кмет:“Повече информация от останалите общини в област Търговище. Коментари, анализи на новини от видни личности“.

Радослав Черкезов:“Специална рубрика за доброто в живота, за хората, които го творят, които дават част от себе си за просперитета на родния край“.

Веселка БАХНЕВА, председател на Общинския  съвет на Съюза на пенсионерите:“ Настояваме да бъде списвана една страница за жената, за семейството“.

Иван ТОДОРОВ, спортен коментатор:“По-критични теми от нашето политическо ежедневие“.

Антония АТАНАСОВА, писател:“Повече за живота на изявени наши съграждани-артисти, музиканти, спортисти, пишещи деца и възрастни“.

Иван КОЛЕВ, журналист:“ Повече анализи и коментари“.

Стойка ТЕОДОСИЕВА:, поетеса, дългогодишен директор на Регионалната библиотека:“Тематиката ме удовлетворява, но ми се ще вестникът да излиза два пъти седмично“.

Светослава РУСЕВА:“Бих желала да има възможност за увеличаване броя на седмичното издание, да има повече коментарни материали с доразвиване на рубриките в Интернет-изданието“.

Магдалена ЖЕЧЕВА:“За интересни личности от миналото и настоящето“.

Петър МАТЕВ, краевед, наш сътрудник:“Повече да се пише за миналото на градовете в областта“.

ОТГОВОРИ НА ТРЕТИ ВЪПРОС:

Светослава РУСЕВА:“В общи събитийни  проекти с местната власт, с общността“.

Галина КРЪСТЕВА:“Благотворителни, защитаващи доброто име на града ни“.

Ани КРЪСТЕВА:“Във всякакви каузи, водещи до превенция на престъпността…“

Валентинка РАДЕВА:“Теми за детското развитие, насочени към родителската общност. Съвместни дейности, които да дават трибуна на малки творци в областта на творческото писане.“.

Даниела МАРЧЕВА:“Във всякакви стойностни инициативи“.

Разбира се, че нямаме техническата възможност да предадем нито всички отговори от анкетните листи, нито  всички мнения и препоръки, изречени  от нашите гости по време на това своеобразно   обществено обсъждане на състоянието на в.“Знаме“. Част от обобщените изводи на тази творческа среща прозвучаха така: искаме периодиката на изданието да бъде поне два пъти седмично, настояваме  за повече актуална информация от съседните общини, за повече анализи и коментари, за четиво за изявени търговищки личности и т.н. Екипът на „Знаме“ ще се съобрази  с всичко това, което ще залегне и в бъдещата редакционна концепция на „Знаме“. Отворени сме и за нови идеи.

И тъй като сме в навечерието на най-големия празник -Възкресение Христово, пожелаваме на всички: ДА БЪДЕ ПРАЗНИК В ДУШИТЕ ВИ!

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Сн.СИМОНА  АЛЕКСИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *