Наблюдава се увеличение на броя на катастрофите и тежко ранените в областта

Под председателството на заместник – областния управител на Област Търговище Недко Иванов се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. 

В рамките на заседанието, началникът на сектор „Пътна полиция”, гл.инсп. Теодор Тодоров направи кратък отчет за безопасността по пътищата в областта за 2016 година. Според статистиката, която той изнесе, в Търговищко през 2016 г, са настъпили 60 тежки катастрофи, при които са загинали 11 души и са ранени 82. Отчита се повишение в броя на ранените при катастрофи, с 37 повече в сравнение с 2015 г, но според Тодоров това се дължи на тежкото пътно-транспортно произшествие с участие на два автобуса, когато бяха ранени 17 пътници.

На срещата стана ясно, че на територията на Областна дирекция на МВР – Търговище, през изминалата 2016 г, са регистрирани общо 456 ПТП като това е с 59 повече от 2015 година. Сред основните причини за тези инциденти са несъобразена скорост, отнемане на предимство, употреба на алкохол, нарушения на пешеходци и управление на ППС от неправоспособни водачи.

На заседанието бяха набелязани мерки за подобряване на безопасността на движението по пътищата в област Търговище.

За ограничаване на ситуациите, застрашаващи живота и здравето на участниците в движението се предвижда засилване на контрола особено по републиканската пътна мрежа. Като дейности за осигуряване на безопасност за преминаващите пешеходци, общините в областта ще продължат да извършват проверки относно състоянието на  вертикалната и хоризонталната маркировка по общинската пътна мрежа, а заедно с Областно пътно управление – Търговище се предвижда чрез различни рехабилитационни дейности по пътищата да се подобри безопасността на пътната инфраструктура. Част от реализацията на тези дейности са и монтирането на различни съоръжения по пътното платно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *