ПРОФЕСОР СВЕТЛА БЪЧВАРОВА ГОСТУВА В СЕЛО САДИНА

Водачът на листата за народни представители на БСП в Търговище професор Светла Бъчварова бе гост за Тодоровден в село Садина.

Професор Бъчварова бе посрещаната от кметицата на Садина Хриска Тодорова, която по време на празничния концерт в центъра на селото развя конската опашка и пожела на бъдещите народни представители да работят в полза на родината и да бъдат единни както събраните съчки в ръцете на хан Кубрат. Поповското село отбелязва Конския Великден по традиция с пресъздаване на ритуалът „Предаване на конската опашка“ .

Тази година Д-р Пеньо Димитров предаде опашката забита на копие – като символ и едно от първите знамена на прабългарите, на участника в състезанията Пенчо Андреев от селото. Ритуалът е характерен за капанците, чийто представители са садинчани. Прабългарските войни вярвали в нейната божествена сила. Тодоровден продължи с богата програма и традиционните кушии. Кандидатът за народен представител Светла Бъчварова награди двама от 11-те участници в надпреварата край местността „Ак баир“.

Това са Златко Златков като собственик на най-красивата каруца и Мустафа Халифов, чиято каруца бе най-бързата. По традиция бяха избрани най-красив и най-бърз кон, най-бързо пони, както и най-силен тежковоз. Професор Бъчварова се запозна с историята на селото и остана впечатлена че жителите му пазят традициите си с векове. Празникът бе организиран от кметството в селото, читалище “Съединение-1889”, пенсионерски клуб „Капанка“ и Сдружение “Сборяново”.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *