Георги Първанов в Търговище: Ние сме като след трета национална катастрофа

Президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов бе на посещение в Област Търговище.

Той дойде в региона за да подкрепи кандидатите за депутати на коалиция АБВ -Движение 21. „Няма да се уморя да тичам, да давам всичко от себе си, за да помагам и подкрепям такива млади и кадърни българи, доказали се в своите професии и доказващите се в политиката” – каза с усмивка гостът при пристигането си на ковачевското кале край Попово. Там го посрещна цялата листа с кандидати.

Те разгледаха крепостта и се отправиха към града. След кратка разходка в центъра на Попово  откриха и предизборния щаб в бялото градче. После посетиха и един пенсионерски клуб. Там възрастните хора посрещнаха госта с радост и го засипаха с въпроси. Те засягаха пенсии, доходи, социална политика, здравеопазване и т.н.Първанов отговори, че АБВ е последователна партия и доказано се грижи за повишаването на доходите на хората. За да не бъде голословен, той даде пример с повишаването на пенсиите и заплатите, което беше заслуга на неговия колега Ивайло Калфин, докато беше социален министър.„Това не са празни обещания. Ние можем да повишим доходите на хората и знаем откъде ще дойдат парите” – сподели президентът. По въпросите за здравето той каза, че в програмата им е заложено болниците да се преобразуват от търговски дружества в специални категории юридически лица с лечебни заведения. „Здравеопазването стана търговия в най-лошия смисъл на думата. И не съм сигурен, че с ангажиментите, записани в платформите на другите партии, нещата ще се променят. Просто ще си я караме така, докато нещата се сринат съвсем” – каза Първанов.

След това, заедно с водача на листата Йорданка Георгиева, се отправиха към Омуртаг, където имаха среща с представители на бизнеса. Местните предприемачи споделиха, че „едва дишат” и от ден на ден им става по-трудно да се справят с реалността. „Ние искаме отпадане на плоския данък” – отговори гостът и продължи: „Това чудо в Европа, с изключение на една-две страни, го няма никъде. Не ми е известно да има лява партия, която да го подкрепя. И това е разликата между нас и другарите от „Позитано”. Те продължават да се колебаят по този въпрос и доколкото си спомням казаха, че няма да го отменят. Ние искаме да има прогресивно облагане и всеки да си поеме тежестта на изхода на кризата. Богатият с парите, а бедният с ума, както е казал поетът”.
След това допълни, че е необходимо да се извадят провалените приватизационни сделки от целия преход. „Преди години още развих тезата за отварянето на икономическите досиета, което знам, че е трудна работа, защото много от следите са заличени” – каза Първанов. Той допълни, че разбира в какво окаяно състояние се намират региони като Търговище и затова коалицията АБВ – Движение 21 ще настоява за такава ревизия. „Ние сме като след трета национална катастрофа. Да се извадят виновните за тази работа” – допълни той..

В Търговище Георги Първанов посети регионалната библиотека „Петър Стъпов” и се срещна със симпатизанти. Пред съмишлениците той сподели, че единствено АБВ и Движение 21 успяват да предложат можещи, реализирани и мотивирани млади хора за кандидати за народни представители. Той каза, че все по-малко млади хора остават в родината, а още по-малко в малките региони като Търговище. Това отвори дума и за демографския проблем. „Ние сме нацията с най-тежка динамика на развитие. С най-лоши показатели от гледна точка на раждаемостта и смъртността. Като прибавим към това и имиграционния процес, нещата изглеждат плачевно” – констатира Първанов. Той припомни идеята, която беше стартирана като замисъл още по времето на Ивайло Калфин като министър за безплатните детски градини. Според него, младите трябва да бъдат мотивирани и с образование, и с работа, и с добри условия за семейството” – сподели учредителят на АБВ.

Той допълни, че младите и образовани хора могат да се задържат ако им се предложи нещо добро. Една от мерките на АБВ и Движение 21 е да се регламентират по-високи заплати на висшистите с 30 %. По-високи възнаграждения ще получават и лекари, и учители, които работят в трудни райони.

„За да е всичко изпълнимо, трябва да се сложи край на двуполюсния модел” – каза бившият държавен глава. С голяма доза категоричност той каза, че в политическия живот трябва да има конкуренция, защото само тя създава почва, в която да се роди истината. “Сега внушението е, че не си струва да се гласува за нещо различно от двете формации. Нищо по-порочно и посредствено няма в българската политика от този двуполюсен модел” –  уточни той.

Георги Първанов коментира и коалицията с Движение 21 на Татяна Дончева. „Винаги с Таня сме били на различни мнения и винаги сме били заедно” – обясни той. След това разказа, че Дончева била  срещу него, когато го предложили за председател на БСП. И първият човек, когото поканил след избирането му, била тя. След това я подкрепил в кандидатурата й за народен представител от габровски регион. „После сме имали много спорове. Но в тези спорове съм разбрал, че тя е качествен, знаещ и можещ човек. Много е лесно да си избереш хора, които ти угодничат, но не съм такъв политик. Искам в политиката да влязат можещи хора. Татяна Дончева става за политик, за законотворец” – завърши Георги Първанов.

След срещата той изслуша няколко изпълнения на хор „Златна лира”, които бяха поканени от местното представителство на АБВ. Първанов остана впечатлен от виртуозните изпълнения на певиците и на излизане от залата сподели, че чудесните изпълнения са пример как хора с различни гласове могат да работят в синхрон и от това да излезе нещо прекрасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *