Търговищки деца представиха уникална изложба за 3-ти март

Регионална библиотека „Петър Стъпов” – Търговище бе домакин на изложбата „Портрети на велики българи”.

Талантливите деца от Първо ОУ „Христо Ботев”, част от кръжока „Живопис”, представиха пред търговищенци портрети на едни от най-обичаните национални герои, духовници и писатели. Възпитаниците на Ивелина Белчева, старши учител по рисуване в Първо ОУ „Христо Ботев”, подариха на гостите празнична атмосфера на изкуство, история и литература. Официални гости на изложбата бяха областният управител Валери Симеонов и секретарят на областна администрация Тодорка Танева.

„Мили деца, благодаря ви, че ни поканихте на този урок по родолюбие! Това е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат в Търговище по повод Националния ни празник”, сподели с децата областният управител Валери Симеонов.

„Всички картини в изложбата са доказателство не само за таланта и усърдието на децата, но и за чувството на родолюбие, което преподавателите от училището възпитават в децата. Гордеем се с тях и техните учители”, сподели Ася Атанасова от сектор „Изкуство” в Регионална библиотека.

Художникът Румен Райнов също похвали учениците и техния преподавател. Той приветства трудолюбието и оригиналността на децата, именно в живописните творби, където е необходимо да бъдат прецизни и да наподобят оригинала.

„Уникална изложба! Това е нашата идентичност, от която не трябва да бягаме. Хората на портретите са нашите стожери. Не съм виждал толкова хубава изложба с велики българи в последните 30-40 години, и то създадена от деца – поклон”, каза Румен Райнов по време на официалното откриване на изложбата.

Всички присъстващи бяха впечатлени от таланта на ботевските художници, тъй като децата не се обучават в специализирана художествена паралелка.

Експозицията докосна сърцата на търговищенци с портрети на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, цар Симеон, Елисавета Багряна, Колю Фичето, Любен Каравелов, Захари Зограф, Валя Балканска, Христо Смирненски, Елин Пелин, Йордан Йовков, Алеко Константинов и др.

„Вие сте за мен едно голямо съкровище, благодаря ви, че работим заедно и ме правите щастлива”, бяха думите на преподавателя на децата Ивелина Белчева.

Тя сподели, че малките художници рисуват с голямо желание, активни са както в часовете по изобразително, така и в кръжока по живопис. Г-жа Белчева пожела на своите възпитаници да не спират да се развиват и да творят, а през следващата година да покажат още по-хубави рисунки. Изрази своята гордост от това, което пресъздават на белия лист.

В края на изложбата областният управител покани художниците да гостуват с рисунките си в сградата на областната администрация. А други талантливи деца от Първо ОУ пък поздрави с народни песни присъстващите в Арт-галерията на РБ „Петър Стъпов”.

Текст и снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *