Търговище се включи в отбелязването на 139-та годишнина от Освобождението на България

С молебен за здраве и благоденствие започна празничната програма на Община Търговище в деня на Националния празник – 3 март.

По традиция службата бе проведена в храм „Св. Иван Рилски”, след което на площад „Свобода” започна тържествената церемония за издигане на националното знаме. По повод 3-ти март Областната администрация и Съдебната палата също се включиха в празничната атмосфера спускайки българския трикольор от  сградите.

Тържествената програма в Търговище продължи с шествие до паметника на българо – руската дружба, където ученици от Второ СУ „Проф. Никола Маринов” бяха подготвили специално за празника флашмоб.

По нетрадиционен, интересен и оригинален начин възпитаниците на училището зарадваха събралите се търговищенци.

Проявите, посветени на 139 години от Освобождението на България продължиха с церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на българо – руската дружба за всички знайни и незнайни национални герои, дали живота си за свободата на България.

„3 март е денят на възстановяването на българската държава. Ден, отдалечен 139 години в историята ни, но и толкова близък до сърцата на всички българи.  Днес отново свеждаме глави пред героизма и самоотвержеността на поколенията, дали тласък на българското възраждане и пробудили народа ни да отстоява своята свобода и идентичност. Без тях нямаше да го  има и 3 март. Нямаше да я има нашата държава и нашата независимост. Днес по всички български земи, по нашите и чужди краища, навсякъде, където има българи, ще се вее националният трибагреник, защото го носим в сърцата си!И днес, развявайки трибагреника, нека помним, че сме наследници на изстрадал, но преминал през столетията горд народ. Нека сме отговорни, сплотени и мъдри”, пожела кметът на града д-р Дарин Димитров.

Текст и снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *