365 хил. лв. е годишната субсидия за читалищата в община Търговище

365 хил. лв. е годишната държавна субсидия за 38-те читалища на територията на община Търговище. Разпределението на сумите бе съобщено  на среща между ръководството на Община Търговище и председателите на читалищата.

Средствата за всяко от тях се определят от комисия, назначена от кмета на община Търговище. Критериите за оценка са актуалното състояние на читалището, текущата и развитието на нова дейност. Според тях се определя и коефициентът, който формира субсидията. Тя се разходва за трудови възнаграждения на читалищните дейци, инициативи и издръжка.

Читалищната дейност на територията на община Търговище е изключително разнообразна и с особена важност за развитието на културния живот в населените места. Част от организираните събития през годините са с участие на състави от цялата страна. Сред тях са Тракийският фолклорен събор „Фисекът пее” и Фестивалът за народно творчество „Сребърни пафти”. Все по-популярни, не само сред местното население, са Празниците на мекицата в село Буховци, на баклавата в село Драгановец и на баницата в село Макариополско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *