Община Търговище транспортира първите дарения за Хитрино

Десетки граждани и фирми откликнаха на апела на кмета
д-р Дарин Димитров за съпричастност с Хитрино

Първите три микробуса с дарения за Хитрино потеглиха във вторник, 13.12.2016 г., от Община Търговище към Областния кризисен щаб в Шумен, където ще бъдат разпределени и насочени към нуждаещите се хора и спасителните екипи.

На апела на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров за съпричастност се отзоваха десетки граждани. В местната администрация са донесени топли завивки и дрехи, пакетирани дълготрайни храни и други. Граждани се записват в списък за оказване на финансова помощ, с която да се закупят материали и храни, при поискване от Кризисния щаб.

След разговор на кмета д-р Димитров с областния управител и председател на Щаба в Шумен Донка Иванова бе договорено Търговище да окаже спешна помощ за осигуряването на минерална вода. Със средства на дарители: „Лора Х”, „Агротрон”, „Лайънс Клуб”- Търговище, „Тобо” и „Гетико” бяха закупени близо два тона бутилирана минерална вода. Първата партида днес замина за мястото на бедствието.

 От Foods & Catering в Търговище се ангажираха да осигурят питателен обяд за над 200 пожарникари и полицаи, които работят на терен в Хитрино. От „ПИП ТРЕЙД” в село Давидово, отново по молба на Община Търговище, дариха 100 кг сирене.

Всички предоставени дарения в Община Търговище се описват, с цел отчетност. Поетапно те ще бъдат транспортирани до Шумен или на място, съгласувано с Областния кризисен щаб.

         От „Лайънс Клуб” съобщиха, че структурите им в страната изпращат средства на колегите си в Търговище. Целта е да реагират веднага, при нужда от осигуряване на материали или храни, в съвместна акция с Община Търговище. Средства набират учениците  и учителите от І ОУ „Хр. Ботев”, жителите на село Пресиян и други.

        „Валтоминженериг” заяви желание да изготви безплатни проекти за две жилищни сгради в Хитрино, след разчистване на разрушенията и уточняване на нуждите.

         Кампанията на Община Търговище продължава. Дарения се приемат всеки ден на централния вход на администрацията, където служители завеждат и  описват пакетите по видове. Средства даряват и служителите на Общината. С осигуряването на подкрепа е ангажиран екипът на кмета и заместниците му. Общината не използва външни посредници. При съмнения за злоупотреби, сигнализирайте в администрацията.

        Община Търговище внася и извънредна докладна записка за предстоящата сесия за отпускане на 5000 лева от резерва в помощ на Хитрино.

         Кметът д-р Димитров благодари на всички, които показаха съпричастност и реагираха незабавно, осигурявайки помощ за сънародниците ни в беда и спасителните екипи, които се борят да ограничат последиците от трагедията.     

Банковата сметка за дарения на Община Хитрино е: 

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

„ТЪРГОВСКА БАНКА Д“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *