Регионалната здравна инспекция обяви започването на противогрипна кампания

Грипът е най-разпространеното заразно заболяване, което всяка година поразява 20% от възрастните и над 40% от децата. Причинява се от вируси, попаднали в носоглътката на човека.

Болният от грип е извор на зараза в продължение на 5 – 6 дни. При кихане вирусът се разпространява във въздуха с висока скорост и от там попада в дихателните пътища на здрави хора. Особено податливи на заболяването са децата и възрастните над 65 години, при които грипът протича по-тежко и с повече усложнения на различни органи и системи.

Най-доброто средство за предпазване от грип е противогрипната ваксина. Имунизацията не може да предизвика заболяване. Вирусните частици, съдържащи се в нея, са инактивирани. Те стимулират организма за предварително изработване на антитела така, че когато човек срещне причинителя на грипа, реагира незабавно и заболяването се пресича от самото начало или протича значително по-леко. Препоръчително е ваксинацията да се направи през периода октомври – ноември, когато ефектът от нея ще бъде най-голям.

Продължава дългогодишната традиция на Регионалната здравна инспекция в ранна есен да обяви започването на противогрипна кампания. Разполагаме с ваксината “Инфлувак” /на цена 7.38 лв./, съдържаща препоръчаните от СЗО актуални щамове. Таксата за  манипулация е 2.00 лв.

Имунизационният кабинет към Инспекцията се намира на  ул. „Цар Освободител” № 33. Работно време – 8:30 – 17:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *