Европейската седмица на мобилността в Търговище

В Търговище откриха официално Европейската седмица на мобилността.

Това се случи на центъра на града пред сградата на общинска администрация.

img_20160916_113332-copy

Малчуганите от Детска градина „Слънце” бяха подготвили специално за повода флашмоб, посветен на темата за мобилността. Децата предизвикаха интереса на търговищенци, популяризирайки инициативата. Малко преди официалното откриване зам. – кметът на Община Търговище Емине Якубова запозна медиите с планираните дейности за Европейската седмица на мобилността. По време на пресконференцията тя каза, че на 15 автобусни спирки в града са поставени табели с автобусното разписание, за улеснение на живущите, използващи градския транспорт. Младежи от Първо СУ „Св. Св. Седмочисленици” бяха изработили флаери с апел да щадим природата и да бъдем по-активни, а други гимназисти правиха анкета с начините за придвижване до училището на учителите, учениците и родителите.

dsc01887

Зам.-кметът Якубова сподели още, че от Община Търговище, Районно управление на МВР Търговище, клуб по спортно ориентиране „Вариант 5”, велоклуб „Планински орли” и доброволци от Български червен кръст са подготвили различни инициативи по време на Европейската седмица на мобилността. Сред тях търговищенци ще могат да се включат в градски поход с участието на местни администрации и бизнес, състезание по спортно ориентиране, разходка до крепостта Мисионис с екскурзовод, демонстрация за оказване на първа помощ на открито от доброволците на БЧК и др.

Припомняме, че Европейска седмица на мобилността се провежда за първи път през 2002 г., към днешна дата градовете, които са се включили са над 2000 от 39 страни. А една от ключовите цели на кампанията е да насърчи здравословния начин на живот и придвижването без моторни превозни средства.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *