12 горски пожара са регистрирани през август в обхвата на Североизточно държавно предприятие

През изминалия месец общо 12 горски пожара вдигнаха на крак служителите на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори на територията на 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Отчетените през август огнени инциденти са с пет повече спрямо същия период на 2015 г. и с два по-малко спрямо регистрираните през юли 2016 г., който бе обявен за най-горещия месец в историята, откакто се води статистика.

Човешката небрежност остава основен фактор за възникването на горски пожари. В комбинация с високи температури и силен вятър и най-малките грешки могат да доведат до фатални последици. В резултат от човешка дейност са предизвикани 11 от инцидентите през август и 12 през юли. Причините за останалите пожари са неизвестни.

4 от регистрираните през миналия месец горски пожари са станали на територията на ДГС „Варна”. Толкова са и инцидентите в границите на ДЛС „Балчик”. С по един пожар са се борили в ДГС „Генерал Тошево”, ДГС „Провадия”, ДЛС „Паламара” и ДГС „Суворово”.

В резултат от бързите и адекватни действия на горските стражари, съвместно със служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението”, преобладаващата  част от регистрираните пожари са низови. Общо 163 дка горски територии са засегнати от огнените инциденти през август, но пламъците са потушени, преди да обхванат дървесната растителност. Пострадали са 126 дка държавни, 25 дка общински и 12 дка частни гори.

Статистиката сочи, че щетите, нанесени през горещия юли, са значително по-големи. Тогава пламъците обхванаха 745 дка, 165 дка от които са засегнати при върхови пожари.

След анализ на пострадалите горски територии ще бъдат набелязани конкретни мерки за тяхното възстановяване.

От СИДП благодарят на гражданите за информацията, която подават на телефон 112, и напомнят, че тези сигнали са от решаващо значение за своевременната реакция при горски пожари. От предприятието апелират при боравене с огън да се спазват правилата за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *