Връщат младите хора на село с проект за устойчиво земеделие

Уникален център за обучение по устойчиво земеделие ще бъде изграден край Търговище. Идеята за съживяване на малките населени места чрез ангажирането на млади хора в земеделието до момента няма аналог в България. Тя ще се реализира през следващите пет години в търговищкото село Надарево.

Проектът беше представен днес от председателя на Управителния съвет на Фондация „Ботаника Лайф” Апостол Апостолов. Неправителствената организация ще инвестира близо 2 милиона лева за изграждането на Зелено училище и Зелена академия за бъдещи предприемачи. Ще бъде създадена малка био градина за екологично отглеждане на плодове, зеленчуци и декоративни растения, както и  опитно поле на площ от около 30 декара край селото. Предвижда се още към центъра да  работи социално предприятие, в което да се ангажират младежи от рискови групи.

„Целта ни е да развием  модел за подкрепа на младежкото участие и устойчивото земеделие. Искаме да дадем необходимите знания и умения на младите хора за продължаване на образованието, създаване на собствен бизнес в земеделието или  да си намерят работа. Това според нас е успешната формула за ангажиране на подрастващите с развитието на селските райони. В рамките на проекта ще подпомагаме приоритетно млади хора, които не учат и не работят” – сподели Апостол Апостолов.

Общинското ръководство на Търговище подкрепи идеята за изграждане на неформално извънкласно училище. „Приветстваме идеята и ще съдействаме с каквото можем, за да събудим интереса на децата към тази дейност“ – каза заместник-кметът Рая Матева.

„С огромно удоволствие посрещнахме новината, че в селото ще се изгражда Зелено училище. Знаем, че тази инвестиция ще се отрази положително и покрай нея ще има и други – изоставените сгради ще се стегнат, ще се пооправи инфраструктурата, млади хора ще дойдат, ще се усети живинката. Хубаво е! Дай Боже нещата да станат!“ – сподели надеждата си и кметът на Надарево Мехмед Мехмедов.

От организацията отчитат, че въпреки силните земеделски традиции в България, връзката между земята и хората у нас е почти изцяло прекъсната. Това води до изчезването на десетки малки населени места от  картата на страната, а плодородната земя или е изоставена и необработвана, или се използва  основно за зърнопроизводство. От друга страна фондацията отчита, че въпреки рекордната младежка безработица у нас, младите хора не търсят препитание в земеделския сектор, а вместо това  предпочитат да напуснат България и да търсят възможности за работа в по-богати европейски страни.

Фондация „Ботаника Лайф“ предлага алтернатива и планира да обучи минимум 100 младежи от цялата страна как да развиват устойчиво земеделие, в което работата е сведена до минимум, отпадъците са превърнати в ресурси, продуктивността и добивите са увеличени и околната среда е възстановена. Три са основните принципи върху които стъпва проекта – грижа за земята, грижа за хората и споделяне на излишния ресурс.

Екипът, който реализира проекта, планира хората от селото да учат младите на градинарство и отглеждане на животни.

„Като резултат от проекта очакваме поне половината от младежите в риск, обучаващи се в Центъра, да продължат образованието си или да започнат работа. Ще финансираме и минимум 5 предприемачески проекта на млади хора” – съобщиха от екипа на организацията.

Ботаника Лайф е неправителствена организация в обществена полза, която подкрепя предприемачеството, творчеството и иновациите сред младите хора. Създадена е през 2015г, в град Варна, но реализира дейности на територията на цялата страна. Фондацията работи в областта на екологията, земеделието, градинарството и пермакултурата.

Основател на Ботаника Лайф е Апостол Апостолов, доктор по социология, учил и работил в Англия, след това и в България като координатор на различни социални проекти. Има над 10-годишен опит в неправителствения сектор. През миналата година създава своята фондация – Ботаника Лайф, която предстои да реализира първия си проект – „Изграждане на обучителен център и производствена база за устойчиво земеделие и младежко участие“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Фондации „Велукс“ – Дания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *