Община Търговище преобразува БКС в предприятие и подобрява чистотата

Община Търговище ще преобразува фирмата си „БКС – Търговище” в общинско предприятие, за да реши генерално проблема със сметосъбирането, дейностите по регионалното депо за битови отпадъци и снегопочистването.

Новото предприятие ще продължи всички досегашни дейности, изпълнявани от общинското дружество. Ще се запазят работните места и възнагражденията. Това обявиха на пресконференция днес кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева.

До решението за преобразуването на фирмата се стигна след извънредната ситуация с блокиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка за  дейностите по чистотата и снегопочистването. В последния възможен момент, на 26.07.2016г.,  тя е обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията, съобщи г-жа Халачева. До момента няма произнасяне от тяхна страна, а договорът с БКС за дейностите по сметосъбирането изтича на 5.09.2016г. По тази причина Общинският съвет гласува предложението на кмета д-р Дарин Димитров фирмата да продължи да изпълнява дейностите и след срока на договора до определянето на нов изпълнител.

„Наложи се в изключително кратки срокове да вземем бързи и адекватни мерки, за да не допуснем застрашаване на обществения интерес, криза с отпадъците, рискове за здравето на населението и сериозни екологични проблеми с депото”, каза кметът. Той уточни, че дългосрочната мярка е създаване на Общинско предприятие „БКС – Търговище”, което ще бъде на директно подчинение на Общината. Това ще подобри чистотата на населените места, ще засили контрола върху поддържането на хигиената и снегопочистването. Паралелно се очаква спадане на разходите за тези дейности с 15-20%, тъй като те вече ще бъдат собствена дейност и няма да се облагат с ДДС.

„Решението за създаване на предприятието и избягване на нови рискове взехме след  консултации между политическите сили, разговори с Агенцията за обществени поръчки и проучване опита на други Общини. Искам да уверя работниците на БКС, че запазват работата и заплатите си”, съобщи д-р Димитров.

Управителят на БКС Галин Дачев, който ще бъде директор на новото предприятие, подкрепи позицията на общинското ръководство и заяви, че в създалата се ситуация това е единственото възможно решение.

Екологът от Община Търговище Христина Младенова запозна журналистите с рисковете, които заплашват населението  при липса на фирма, която да събира сметта и най-вече с проблемите с регионалното депо. Тя уточни, че Общината вероятно ще понесе санкции заради невъзможността да проведе процедура за избор на изпълнител, но те са относително ниски в сравнение с тежките глоби, които се налагат при несъбиране на отпадъците, допуснато замърсяване на околната среда и други. Някои от санкциите стигат до 500 000 лв. и с действията си в момента Общината прави всичко възможно да избегне подобни тежки глоби.

„Най-сериозно е положението с депото, на което, ако няма оператор, може да се стигне до запалване на биогаза, който се отделя при гниенето на отпадъците. Тлеенето продължава със седмици и месеци, с отделяне на отровни вещества. Има опасност и от замърсяване с водите, които се отделят при гниенето. Те се събират в шахти, които непрекъснато се контролират и при липса на оператор може да се стигне до изтичането им в дерето и замърсяване на околната среда”, каза Младенова.

Мотивите за преобразуването на БКС в предприятие и правилник за дейността му ще бъдат публикувани на сайта на Община Търговище на 2.09.2016г. На 20.09.2016г. ще се свика извънредна сесия за създаването на собственото предприятие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *