Тече ваксинацията срещу Син език в Търговищко

В началото на месец август и търговищките ветеринарни лекари започнаха да ваксинират едрите преживни животни срещу заболяването син език.

През месец юли специалистите поставяха ваксини против Заразен нодуларен дерматит, а след това и против Син език, но при дребните преживни животни. Гостувахме на д-р Петър Илиев от Търговище, който ни показа как прави ваксинация и как протича мероприятието. Той има ветеринарен кабинет на ул. „Дамян Груев” и едновременно с това обслужва обектите на земеделски производители от селата Васил Левски, Осен, Острец, Дългач, Надарево, Ловец, Пробуда, Драгановец.

SONY DSC
SONY DSC

Д-р Илиев ме покани в най-големия си говедовъден обект, намиращ се в село Васил Левски. Там ни посрещнаха собствениците на обекта Ридван и Емел. С тях си поговорихме за все по-големите изисквания на институциите, за всекидневните задължения, за вложените средства и труд през годините, за предизвикателствата пред този отрасъл и земеделските производители.

Д-р Илиев пък сподели, че се ваксинират всички говеда навършили три месечна възраст, които са придобили имунитет срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит (28 дни след поставяне на ваксината), както и всички овце навършили три месечна възраст.

„Имунизацията се извършва в изпълнение на Програма за надзор и контрол на болестта син език по преживните животни в България и има за цел да не бъде допуснато проникване на заболяването в страната”, сподели д-р Илиев.

Той разказа още, че планираната ваксинация се извършва при спазване на утвърдена със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните стандартна оперативна процедура: „Получаване, съхранение и прилагане на ваксина срещу заболяването син език на говеда и овце през 2016 г. и отчитане на ваксинацията.“

Припомняме, че през 2014 г. заразата от Син език доведе до смъртта на най-малко 25 000 овце, а заразените бяха над 100 000. При говедата смъртността е по-малка, тъй като при тях вирусът се развива по различен начин от този при овцете. При едрите преживни се наблюдават доста увреждания, а ако все пак успеят да преживеят заразата след това не са плодовити и млякото, което ежедневно дават не е толкова качествено.

До края на месеца ваксинацията и при говедата, и при овцете трябва да бъде отчетена в БАБХ.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *