Международно признание за ПФА „Мизия”

Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия” завоюва най-високото отличие на Международния фолклорен танцов фестивал „Карпати 2016“.

За това се похвалиха художественият ръководител на Ансамбъла Любчо Василев и зам.-кметът на Общината Валентин Велчев, по време на пресконференция с журналисти. Международният форум се проведе в град Питещ, Румъния, като тази година бе 33-то издание на конкурса. Състави от десет страни, сред които Гърция, Турция, Молдова, Холандия, Италия, Чили, Босна и Херцеговина и др., се съревноваваха в танцовата надпревара.

IMG_20160818_105739

„Наградата на Ансамбъл „Мизия” е изключително престижно постижение”, каза по време на пресконференцията зам.-кметът Велчев.

Той разказа, че международният конкурс е бил организиран на много високо професионално ниво.

„България е участвала и в други издания на конкурса, но за първи път от ПФА „Мизия” – Тъгровище и за първи път тази престижна награда печели български състав. Това е признание не само за Търговище, но и за България”, сподели зам.-кметът. Той още един път благодари на Ансамбъла за чудесното им представяне.

Художественият ръководител на „Мизия” Любчо Василев разказа, че в последния момент са приели да участват в конкурса, за което изказа благодарност на Община Търговище, които са им помогнали с финансови средства.

„Това един от най-големите конкурси в Европа, а и в Света. Победата на нашия състав беше убедителна и се представихме на много високо ниво”, каза пред медиите Любчо Василев.

Той добави още, че след представянето им останалите им колеги и конкуренцията се отнесли с респект и голямо уважение към тях.

„Конкурентите ни изпратиха с аплодисменти, а интересът към нашия фолклор беше много голям. За мен фолклора е най-силното и уникално средство за общуване – чрез душата”, с усмивка сподели художественият ръководител на „Мизия”.

Първото място донесе на търговищкия Ансамбъл и парична награда в размер на 10 000 леи.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *