От БСП-Търговище със своя позиция за цената на водата и връщането на таксите в детските градини

Общинските съветници от БСП – Търговище д-р Красимир Мирев, Илия Илиев, Десислава Петрова и Николай Златков, заедно с общинският лидер на партията д-р Светослав Стефанов изразиха пред медиите позицията си по повод въвеждането на таксите в детските градини и бизнес плана на Асоциацията по ВиК.

В дискусиите по комисиите и по време на общинската сесия, останахме с впечатление, че основният аргумент за въвеждане отново на таксите в детските градини е недисциплинираността от страна на родителите, тъй като не информират своевременно директорите за отсъствието на децата. Но ако приемем това за основен аргумент, за мен е дискриминационна мярка към останалите, които редовно, сериозно и отговорно си водят децата”, каза в началото на пресконференцията д-р Мирев.

Той добави още, че това е процес, който никой в България не може да регулира, особено когато се касае за заболяване, което не става по план.

„Основната цел за въвеждането на безплатните детски градини бе именно да се даде възможност на всички родители, които имат желание да водят децата си на детска градина”, каза пред медиите д-р Красимир Мирев.

От БСП – Търговище коментираха още, че след съответни анализи биха могли да се предложат дисциплиниращи мерки за родителите, които не спазват изискванията, а не въвеждането на такси за всички. Общинските съветници отбелязаха още, че наблюдават тенденция за покачване на всякакъв вид такси, цени и услуги.

„Всеки екип има право на своята политика, хората ще преценят кое е било по-добро и кое е по-правилно. Ние сме длъжни да информираха гражданите, че това, което се случва според нас не е добро”, заяви д-р Мирев.

Притесненията на общинските съветници от БСП относно цената на водата е подкрепеният бизнес план на Асоциацията по ВиК, преди решението на ДКЕВР. По думите на БСП – Търговище другият основен момент е кой ще изтегли заема от Световната банка и как ще се изплаща след това той. Акцент бе даден по време на пресконференцията и върху последствията за гражданите и бизнеса на Търговище от поскъпването на цента на водата.

„Съществува реален риск големите консуматори да изградят собствени източници на вода, а тогава огромната тежест ще падне върху гражданите”, коментират общинските съветници.

От БСП – Търговище призовават към открита и сериозно обмислена политика в това отношение.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *