Археолозите в Търговище показаха нови находки от ранния Мисионис

Нови уникални находки показа проф. Николай Овчаров пред медиите в Търговище от тазгодишните разкопки на Мисионис.

IMG_20160721_115136 copy

В присъствието на кмета на града д-р Дарин Димитров, секретаря Христалина Халачева и журналисти, археолозите проф. Овчаров и Ангел Конаклиев представиха новооткрита бронзова игла с красива птица на върха. Находката изцяло променя мнението за развитието на древния Мисионис.  Археолозите споделиха, че новооткрития предмет е с датировка 2-3 век, който по всички вероятности се е намирал в езически храм в Мисионис, тъй като такива предмети е имало именно в такива храмове.

IMG_20160721_114835 copy

„Смятахме, че това е голяма обществена сграда, описана от арабския географ Ал Идриси, но днес сме убедени, че е езически храм”, каза проф. Овчаров пред медиите.

Култовата сграда е с размери 6,50 на 4,50 метра.

Намерени са още монети и керамика.

IMG_20160721_113100 copy

„Всичко това показва, че сме попаднали на ранния Мисионис, римския град от езическия период, който е съществувал до към 4-ти век. След това зачестяват варварските нашествия и градът се изкачва нагоре по хълма, където са открити доказателства за съществуването му през 13-14 век”, разказаха археолозите Николай Овчаров и Ангел Конаклиев.

Те споделиха още, че разкопките и на хълма продължават в болярския квартал. Постройките там се очаква да достигнат 20 на брой.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *