Индийският учител Свами Джотирмая гостува в Търговище

Концертната зала на Народно читалище „Напредък – 1864” бе домакин на семинара „Медитация за здраве и изобилие”. Дългогодишният инструктор и индийски учител Свами Джотирмая бе специален гост на инициативата, а Търговище бе включен сред десетте града от националното му турне.

SONY DSC
SONY DSC

Срещата предизвика голям интерес от страна на търговищенци, които напълниха залата на Читалището.

Децата от йога клуба в Търговище посрещнаха Свами Джотирмая с музикалното изпълнение на песента „Детска планета”, след което той даде на участниците в семинара знания за комплекса от йога за тяло, дишане и ум. Търговищенци на практика видяха как лесно могат да постигнат хармония в себе си, чрез прилагането на медитация. Индийският учител посъветва присъстващите в залата преди започването на важна и отговорна работа да запазват за кратко време тишина, с което да подредят мислите си и да получат яснота за предстоящите им действията.

„Тишината е източникът на креативността и изобретателността. Животът е радост, ентусиазъм, а те идват, когато енергията ни е висока. Това е начинът, по който работи Вселената и целият свят”, каза в Търговище Свами Джотирмая.

Той предложи на гостите в залата да повишават енергията си всекидневно с четири основни източника –  добра, здравословна храна в нормални количества, повече и ползотворен сън, правилно дишане и медитация.

SONY DSC
SONY DSC

„Животът е толкова кратък, а в същото време не сме щастливи. Защо не се събудим и не направим нещо за нас самите, да уважаваме повече както себе си като личности, така и собствения си живот, да го живеем пълноценно, тук и сега”, сподели учителят от Фондация „Изкуството да живееш”.

За да бъде животът по-добър и успешен Свами Джи акцентира на формулата –  яснота в ума, чистота в сърцето и искреност в действията. Учителят накара гостите на семинара да се замислят за функцията на ума ни, да се връща в миналото. Оставяйки настрана това, човек би могъл да се съсредоточи и фокусира върху настоящия и утрешния ден, тъй като няма как да промени миналото, болката, разделите, разочарованията и тревогите.Това вкопчване в миналото е и сред основните причини хората да не бъдат щастливи и да имат ниска енергия.

По време на семинара Свами Джотирмая покани Маруся Тонкова, йога учител в Търговище да покаже някои упражнения за отпускане на гостите, след което започна и самата медитация.

SONY DSC
SONY DSC

„Медитацията ти дава вътрешната сила да поемеш отговорност, за да направиш промяна за себе си и заобикалящия свят. Тя е лесна за практикуване и е най-ефективния начин за постигане на спокойствие на ума и здраве за тялото. Когато умът е спокоен, човек започва да влия на средата около себе си по положителен начин”, разказа учителят Джотирмая.

Неговият гуру – вдъхновител пък е Шри Шри Рави Шанкар, хуманитарен лидер, духовен учител, посланик на мира, основател на „Изкуството да живееш”.Дори 15-минутната медитация е почивка и покой за ума, влия възстановяващо на тялото, допринася хармония, подхранва творческата мисъл и яснота на ума, помага за по-ефективното справяне с работата, времето и ежедневието, а не на последно място носи и усмивка.

Свами Джи сподели по време на срещата, че миналата година е гостувал в 53 държави, а през настоящата година до този момент България е 27 страна, в която има семинари. В Търговище индийският учител е за първи път и похвали участниците в семинара за пълната зала и интересът към това изкуство. Домакините от своя страна подариха на учителя ръчно направена картина със семена, изобразяваща герба на Търговище и кошница с домашно произведени плодове.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *