Слънчев и весел Еньовден в музея

И тази година Еньовден бе тържествено отбелязан в Регионален исторически музей – Търговище. По традиция пред Славейковото училище Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” пресъздаде магията на празника.

Прекрасните изпълнения на певците и танцьорите развълнуваха публиката, която не спираше да ги аплодира. Присъстващите на Еньовден в музея имаха възможността да станат част и от красивия обичай „Еньова буля”, да научат повече за поверията на празника, както и неговата история. Гостите на тържеството минаха през венеца с билки за здраве и благополучие през цялата година, а след това пред музея в Търговище се зави голямо, кръшно хоро, изпълнено с детски усмивки, весели хора и положителна енергия.

IMG_20160624_182204

„Според преданията на Еньовден всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва”, сподели пред гостите директорът на музея Магдалена Жечева.

Празникът Еньовден в Търговище продължи с гостуващия кукления спектакъл „Фолклорна магия” на Държавен куклен театър – Стара Загора – едно изживяване, за което търговищенци дълго ще говорят. И малките, и големите в публиката реагираха на всичко, което спектакъла предложи като фантазия, темперамент и хумор, съчетавайки българските традиции с новаторството. Актьорите пресъздадоха герои, сцени и животни от българския приказен и фолклорен свят, които оживяваха по интересен и забавен начин с помощта на автентични предмети от българския бит. Едновременно с това имаше танци, музика, песни и актьорско майсторство.

IMG_20160624_182102

Празникът уважиха д-р Дарин Димитров, кмет на община Търговище и заместникът му Емине Якубова.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *