Кампания за превенция употребата на наркотици проведоха в Търговище

Общинският съвет по наркотични вещества в Търговище, с  подкрепата на Община Търговище, Регионалната здравна инспекция и доброволци на Българския червен кръст организираха информационна кампания под мотото „Заедно срещу психоактивните вещества”.

Идеята на кампанията бе повече младежи да бъдат запознати с вредите от употребата на психоактивни вещества. Пред сградата на НЧ „Напредък – 1864” млади доброволци раздаваха информационни материали и разговаряха с търговищенци. Проведена бе и анкета на тема „Познаваме ли наркотиците?”. Сред полезните превантивни мерки, които бяха показани по време на кампанията бе симулация с очила, които възпроизвеждат в каква ситуация изпада човек, след употреба на алкохол.  Определено това се оказа най-интересно за търговищенци, които имаха възможността да видят как се променят реакциите им и до какви негативни последици може да се стигне.

IMG_20160624_134409

„Общинският съвет по наркотични вещества разполага с превантивно-информационен център за употребата на психоактивни вещества. В него младежи и семейства могат да бъдат консултирани от психолог, който ще  окаже подкрепа при риск от попадане в зависимост от употреба на наркотици и други, създаващи зависимост”, разказа Маринела Недялкова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Тя информира още, че според проведена от тях анкета през 2015 г. 66% от анкетираните посочили, че не биха опитали вещество с наркотични действие. 29% са отговорили, че биха опитали от любопитство, а 72% посочват, че не са опитвали наркотици. В анкетата са участвали 320 ученици на възраст от 14 до 18 години. Като най-употребявани вещества с наркотично действие в анкетата са посочили марихуана, амфетамини, екстази, хероин, лекарства, инхаланти и други. В резултатите от проучването, 12% от анкетираните са отговорили, че 15-16 години е най-често посочваната възраст за първи опит на наркотици. На второ място със 7, 5% е възрастта на 17-18 години, а с 6% на третото място се нарежда възрастовата граница 13-14 години.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *