УЧЕНИЦИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ СЕ ЗАПОЗНАХА ОТБЛИЗО С ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ

По инициатива на Военното окръжие в Търговище, ученици от ПТГ „Цар Симеон Велики” гостуваха на шуменския факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана /ПВО/ и комуникационно – информационни системи /КИС/” към Националния военен университет „Васил Левски”.

Учениците първо имаха възможността да се запознаят с декана на факултета полковник доц.д-р инж. Сашо Евлогиев, който е търговищенец. Той приветства с „добре дошли” възпитаниците на професионалната гимназията от девети и десети клас, след което майор Георгиев, началник на служба „Осигуряване на учебния процес”, заедно с мл. сержант Колева и ст. сержант Тодорова представиха едни от най-атрактивните и желани специалности във Факултета. В своята презентация те обърнаха внимание на образователните услуги, практическата насоченост и реализация на обучаващите се в „Артилерия, ПВО и КИС”.

Като основна мисия на Факултета, полковник Сашо Евлогиев посочи активната работа за развитие на военното образование в Република България, подготовката на офицери за нуждите на Българската армия, притежаващи отлична професионална подготовка, морална, физическа и психическа устойчивост, да обучава курсанти, студенти, докторанти и специализанти по акредитирани от Национална агенция за оценяване и акредитация специалности.

Полк. Евлогиев пожела на учениците да бъдат достойни последователи на своя патрон Цар Симеон, който е един от най-славните владетели на България и ги покани след време да станат част от Факултета.

Следващата вълнуваща среща на учениците по време на гостуването им в Шумен бе с Галя Рашкова, старши експерт.във Военно окръжие – Търговище. Тя от своя страна им разказа някои основни моменти от българската военна история. В своя разказ бе включила и Сръбско – българската война, Балканските войни, превземането на Одрин и Първата Световна война.

„Такава Военна история като българската, няма никой друг народ. Ние можем да се  похвалим с толкова много успехи, победи и нито едно пленено бойно знаме, което е честта на едно военно поделение. Военната история е обект на голяма гордост и национално самочувствие”, сподели с учениците Галя Рашкова.

Възпитаниците на ПТГ имаха уникалната възможност на място да се доближат и разгледат учебни самоходни, артилерийски, зенитни и ракетни установки. Видяха и полигона на Факултета по време на своя обход, а преподаватели им разказа за въоръжението, екипировката и структурата на българската армия.

Курсанти от факултета също споделиха своята мотивация и желание да учат във Военното училище, сред които имаше и дами. Те разказаха на учениците за материалната база, учебния процес, бъдещата професионална реализация и предимствата на обучението във Факултета.

На стадиона курсантите демонстрираха пред тийнейджърите физическа подготовка и ръкопашен бой. Упражненията на едната група, води сержант Панайотов, под ръководството на капитан Георгиев, зам. -командир на курсантската батарея в Шумен. Те впечатлиха младежите, демонстрирайки удари на място и по време на движение, както и с техники от специализирания ръкопашен бой.

Другата група бе включила упражнения, съчетаващи определени качества и подготовка, които формират курсанта като бъдещ офицер в българската армия. Именно в тези комплексни упражнения за ловкост се включиха и ученици от ПТГ „Цар Симеон Велики”. Те не отстъпиха по нищо на професионалистите в импровизираното състезание.

Една от най-запомнящите се срещи за младежите остава срещата със стрелковото оръжие. Те обстойно се запознаха с  учебни пистолети „Макаров” и автомати „Калашников”.

Освен теоретичните характеристики за оръжията, учениците имаха възможност да се докоснат до тях и да се научат да ги разглобяват и сглобяват. Не на последно място бе засегната темата и за бойната служба в съвремието, а преди тръгване, обратно за Търговище, домакините ги почерпиха с боб чорба, направена на полеви условия.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *