ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СРЪЧКОВЦИ” ПРЕДСТАВИ „НИЕ, ВРАБЧЕТАТА”

Театрална работилница „Сръчковци” към Обединен детски комплекс – Търговище , с преподавател Нора Иванова представи пред търговищка публика историята „Ние, врабчетата” от Йордан Радичков. Претворявайки историята на Радичков през своя талант, усърдна подготовка и артистичност сръчковците за поред път станаха любимци на зрителите, дошли да им се радват.

По традиция талантливите момичета и момчета от работилницата сами бяха изработили декорите за своето представление. Прекрасните творби на художниците от Школата за изобразително изкуство към ОДК, разположени около сцената на представлението, допълниха артистичната атмосфера.

Малките актьори вълнуваха гостите през цялото представление, карайки публиката да се усмихва, да се смее, да се замисли и да се гордее с тяхното старание и емоционалност. За всичко, с което се бяха постарали сръчковците, получиха множество поздравления и заслужени аплодисменти.

Тази година Театрална работилница „Сръчковци” празнува своя седми рожден ден, а тринадесетте деца, участващи в извънкласната форма са от първи до пети клас. Някои от тях са част от работилницата още от 5-годишна възраст.

През 2009 г. работилницата бе създадена като част от направление „Приложни изкуства” в Школа за изобразителни изкуства към ОДК, а днес зад гърба си сръчковците имат доста натрупан опит, представления и награди от участия в различни национални фестивали и конкурси.

Чрез обединяване възможностите на различни видове изкуства театър, музика, изобразително изкуство и  литература преподавателят на децата Нора Иванова се стреми пълноценно да развива творческите  дарби на младите артисти.

Едно от направленията в дейността на работилницата е децата и учениците да изработват сами театрални кукли, декори и реквизит, които в последствие да представят пред публика със съответен етюд или представление. Така създаденият “продукт” в заниманията по приложно изкуство „оживява” чрез игра и забавление пред публика.

Припомняме, че до този момент децата от Театралната работилница са пресъздавали пред публика  “Снежен човек” по Цветан Ангелов, “Дядо и ряпа” по Ран Босилек,  “Приказка за една морава и една гладна крава” по Радой Киров, „Лотария” по Кръстьо Станишев, „Трите баби” – представление, адаптирано по приказки на Елин Пелин и „Ние, врабчетата” от Йордан Радичков.

В края на представлението целият екип на ОДК им пожела весела ваканция през летните месеци и нови творчески успехи през следващата учебна година.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *