Панаирна хроника

„Да летим над града“

На 18 май, от 19.00 часа на естрада „Борово око“ се състоя рок-концертът „Да летим над града“ с участието на Стенли, Димитър Ковачев-Фънки, Иво Чалъков и Стефан Попов. Бяха изпълнени вечните хитове на група “Тангра” – “Жулиета”, “Бъди какъвто си”, “Любовта без която не можем” и др., и песни от албумите на Стенли – “Обсебен”, “Пътят към храма” и други.

Музика срещу дрогата – апелът в четвъртия ден на търговищкия панаир

„Музика срещу дрога” организира Община Търговище в партньорство с Общински съвет по наркотични вещества.

Това се случи в четвъртия ден от панаирната седмица, а организаторите се бяха погрижили за настроението на гостите с различни изненади. Една от тях бе търговищката група „DonChief & The 25th Frame”. Доналд ДосСантос – вокал, Данаил Дончев – клавишни, Лариса Турлакова – клавишни, Камен Недев – бас и Николай Тошев – барабани представиха изцяло новия си репертоар.

В минутите след тях, танцът допълни музиката. Градусът на настроението бе вдигнат от Танцова формация “Emotion”към Общински младежки дом – гр. Шумен.

Специални гости на младежкия хепънинг бяха още рапърът Станислав Найденов -СПЕНС и група “Rap and Roll Band”.

„Вярваме в доброто, вярваме в нашето бъдеще без дрога и в приятелското рамо до себе си”, казаха от сцената младежите от БЧК – Търговище, които активно се включиха в хепънинга. Те раздаваха балони, стикери и флаери с послания, посветени на превенцията по проблема с дрогата и наркотичните вещества.

„Нека радостта победи тъгата, нека надеждата изтрие отчаянието, нека младостта завладее пространството и музиката да излекува всички зависимости”, си пожелаха още младите хора на Търговище.

Симона Алексиева

 

Модерно поп звучене и фолклор в третия панаирен ден в Търговище

Третият концерт в културната панорама на 241-то издание на традиционния пролетен търговищки панаир премина под мотото – „Добрите съседи”. Духов оркестър – Търговище, с диригент Красимира Коларова, бе първият сценичен участник. А с емоционално пресъздаване на песента на Емил Димитров – „Ако си дал”, талантливите деца и младежи от Музикална школа „New voicеs”- Търговище с ръководител Десислава Станкова, поставиха началото на втората част от вечерта.

Веднага след тях други търговищки дарования вдигнаха настроението на публиката. Това бе Младежката формация на ансамбъл „Мизия”, ръководена от Валентин Димитров.

В народни носии, с енергия в сърцата и любов към българското, младежите редуваха по-бавните с по-забързани фолклорни ритми.

Завършек на третата концертна вечер бяха гостите от Театрално-танцова формация „Пулс” – гр. Разград. Те станаха част от търговищкия панаир, благодарение и на кмета на Разград.

Симона Алексиева

 

Филмова музика и артистично присъствие във втората панаирна вечер

През втората панаирна вечер търговищенци и гостите на града станаха част от един музикално-филмов спектакъл.

Той бе пресъздаден като приказка с ноти от Маргарита Хранова и Орлин Горанов, които с особен финес и артистичност накараха присъстващите да се замислят за важни житейски моменти, красиви чувства и спомени. В актьорските им изпълнения между песните публиката реагираше – всеки по свой начин, било то замислена, усмихната, умилена, с насълзени очи, активна, участваща в случващото се, част от него. По време на концерта „С музиката и песните на българското кино”прозвучаха любими филмови мелодии, като „Вървят ли двама”, „Този град”, „Оставаме”, „Хора и улици” и др.

За всяка песен имаше и подготвен клип с част от филма, който присъстващите на естрадата на „Борово око” имаха възможност да гледат на мултимедийна стена.

Марги Хранова – с божествения си глас и уникален чар, Орлин Горанов – с магнетичното творческо присъствие, Плевенската филхармония с диригент Левон Манукян – изключителни музиканти. Всички в музикален синхрон, заслужиха аплодисментите и обичта на търговищката публика. Като жест към музикантите сцената украсиха красиви червени рози.

Малко преди музикално-филмовият спектакъл да започне друг естраден певец представи част от творчеството си на търговищката сцена.

Михаил Белчев бе специалния гост в първата музикална част на вечерта, озаглавена „Не остарявай, любов”. А към изпълненията му се включи и неговата съпруга Кристина Белчева.

Симона Алексиева

 

Валя Балканска и Дует „Ритон” развълнуваха гостите в първата панаирна вечер

Първата панаирна вечер бе наситена с разнообразни музикални изненади за търговищенци и гостите на града.

Концертът премина под надслов „Честит празник, Търговище”, а първи от сцената своя поздрав отправи Родопска гайдарска група. ПФА „Мизия”- Търговище с ръководител Любчо Василев за пореден път разтуптя сърцата на публиката. Танцьорите вплетоха сърцата си в народните ритми и подариха незабравима емоция с изпълненията си.

Веднага след тях пък се изви величественият глас на обичаната от всички поколения народна певица Валя Балканска. Със загадъчна усмивка тя приветства гостите на празника на града – 14 май и не един път ги провокира да се включат в хората, които се завъртяха на поляната пред Борово око.

Всеки път настръхваш, когато чуеш гласа на Валя Балканска в песента „Излел е Дельо хайдутин”, а слушайки го на живо със съпровода на гайдата на Петър Янев, сякаш всеки тон и всяка фраза ти носят история, напомнят ти за родното, показват ти ценното, правят те душевно богат. Същото се случи, когато гостите пред сцената запяха заедно с народната певица „Хубава си моя горо”.

От своя страна Валя Балканска пожела космически напредък и развитие за Търговище. „Винаги напред”, каза още тя.

Празничното настроение за емоционалната публика бе продължено от Дует „Ритон”. Бурни аплодисменти получиха заслужено още при излизането си на сцената. Катя и Здравко от „Ритон” бяха избрали да зарадват празнуващите с някои от най-новите си песни и едни от най-големите си хитове. Между изпълненията двамата се шегуваха помежду си, общуваха с публиката, разменяха артистични закачки, танцуваха. Гостите на празника пяха заедно с тях: „има неоткъснати, толкова кокичета, как да се простиш с пролетта, има недолюбени толкова момичета, как да се простиш с младостта?”, „всяка нощ в съня му ще идваш, Джалма, спомен – рана ти ще му бъдеш Джалма” и още, и още. Наблюдавайки вълнението им, емоциите, докосванията, жестовете, енергията, която имат помежду си и на сцената – няма как да не бъдеш в добро настроение, няма как да не ти се дотанцува или допее, няма как да не усетиш тази обич и любов, направена от и за музика.

Малко преди концертът да започне Дует „Ритон” пожела на читателите на „Знаме” да намират вдъхновение и обич в ежедневието, да обръщат повече внимание на положителното, да вярват в ценностите, доброто и да слушат българска музика.

Симона Алексиева

 

Официално бе открит 241-ят традиционен пролетен панаир в деня на Търговище – 14 май

На днешния 14 май Търговище отбелязва празника на града и откриването на традиционния пролетен панаир.

Тържествата по двата повода започнаха рано сутринта на площад „Свобода” с ритуал за издигане на знамената. В него се включиха Смесен хор „Родна песен” към ОНЧ „Напредък-1864” и Духов оркестър – Търговище с диригент Красимира Коларова. Химнът на Търговище също прозвуча за всички, станали част от тържеството.

В присъствието на ръководството на общинската администрация, народните представители от региона, областния управител, председателя на Общински съвет, общински съветници, ръководители на териториални институции, общественици и гости бяха наградени победителите от конкурса за фоторазказ „Търговище днЕС”.

Във възрастовата група от V до VIII клас първото място е за Мария Кирова от 7 “б” клас в I ОУ “Христо Ботев” със 1216 гласа. В призовата тройка влизат още Ева Ботева от 6 “г” клас на същото училище, чийто фоторазказ е събрал 966 гласа и Галена Георгиева от 5 “б” клас във II СУ “Проф. Никола Маринов” със 244 гласа. Във възрастовата група от IX до XII клас на първите три места са класирани ученици от I СУ “Св. Седмочисленици”. Това са Калин Зафиров, Йоскан Мехмедов и Стилиян Цветков.

Специално за празника и откриването на 241-то издание на „Изложение – Търговище 2018” присъстваха и делегации от Португалия, Румъния, Русия и Турция.

„Нашите усилия са Търговище да се интегрира успешно в процеса на преодоляване на разстояния – географски, икономически, социални, културни, които днес вече не са различия, които разделят, а фактор за обединение във взаимен интерес и развитие. Това е и наш, на Община Търговище, ангажимент, разбиране и целенасочена политика – на търсене и намиране на съмишленици, каквито, убеден съм, сте всички Вие. С приятели пътят е по-лек, споделен и успешен. За да е подреден светът ни, всеки от нас трябва да даде своя принос, защото утрешният ден се ражда днес, наследил е добро и лошо от вчера и само нашите човешки дела могат да обърнат посоката към по-добро“, заяви д-р Димитров.

За първи път с официални костюми и хореография се представи Мажоретният състав „Търговище” към ЦМДИ с ръководител Марианна Савова. Грациозните момичета впечатлиха гостите с атрактивното си присъствие и поведоха дефилето от площада към изложбените зали на ХГ „Никола Маринов”.

Там кметът д-р Дарин Димитров официално откри 241-я традиционен пролетен панаир, пожелавайки на всички жители и гости на града една весела и слънчева панаирна седмица.

С.Алексиева

 

4 чужди делегации гостуват в Търговище за празника на града

С ритуал за издигане на знамената и тържествено заседание на Общинския съвет започнаха честванията за Деня на Търговище, 14 май.

Гости на града ни по случай празника и откриването на 241 традиционен пролетен панаир са представители на 3 от побратимените ни градове – Санта Мария да Фейра, Португалия; Смоленск, Русия и румънския Търговище, както и делегация от истанбулската община Умрание. Тържествената сесия започна с приветствие на кмета д-р Дарин Димитров:
„Нашите усилия са Търговище да се интегрира успешно в процеса на преодоляване на разстояния – географски, икономически, социални, културни, които днес вече не са различия, които разделят, а фактор за обединение във взаимен интерес и развитие. Това е и наш, на Община Търговище, ангажимент, разбиране и целенасочена политика – на търсене и намиране на съмишленици, каквито, убеден съм, сте всички Вие. С приятели пътят е по-лек, споделен и успешен. За да е подреден светът ни, всеки от нас трябва да даде своя принос, защото утрешният ден се ражда днес, наследил е добро и лошо от вчера и само нашите човешки дела могат да обърнат посоката към по-добро“, заяви д-р Димитров.
Кметът на Санта Мария да Фейра Емидио Соуса заяви, че на 14 май общността в Търговище празнува своята идентичност, ценности и традиции и поздрави управленския екип на общината за визионерския дух, както и че използва всички възможности за развитие на града.
Поздравления по случай празника на града отправиха и Моника Илие, зам.-кмет на община Търговище, Румъния; Василе Костаке, член на сдружение на българите в област Дъмбовица „Заедно“, Сергей Шелюдяков, депутат в градския съвет на Смоленск, Русия; Тюркян Йозтюрк, зам.-кмет на община Умрание, Турция, както и народните представители д-р Венка Стоянова, проф. Светла Бъчварова-Пиралкова, Имрен Мехмедова и областният управител Митко Стайков.
На заседанието бе прочетен и поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. „Гордейте се с корените си и работете за съвременния облик на Търговище“, гласи поздравлението на държавния глава.
В края на тържественото заседание кметът д-р Дарин Димитров връчи отличията за почетни граждани на археолога проф. Николай Овчаров и журналиста Радослав Черкезов.

Вестник Знаме – 60 години летописец на търговищката история