Култура и Изкуство

Джулай морнинг – свободата да можеш да полетиш

Джулай морнинг – това е един емблематичен празник в България, който благодарение на ентусиазма на хората – свободолюбиви по дух вече се е превърнал в традиция.

Джулая е стремеж към свободата и едно прекрасно музикално откровение. Да посрещнеш утрото на морския бряг, облят от слънчевите лъчи и слушащ любимата музика е несравнимо духовно  преживяване, което оставя завинаги своята неповторима щампа и очарование.

path_77488

Името Джулай е взето от известната песен на рок-групата Юрая Хийп (July Morning – 1971).

“Юрая Хийп” (Uriah Heep) е английска рок банда, станала една от най-популярните групи на 70-те години на миналия век. Тяхното име е избрано от едноименния герой на Чарлз Дикенс от романа „Дейвид Копърфийлд”. В книгата Юрая действа като противник на Дейвид, осуетявайки плановете му. Между 70-те и 80-те години, когато са една от най-слушаните рок-групи те многократно сменят членовете си.

July morning (Юлско утро) се превръща в хитовото парче от третия им албум Look at yourself (Погледни себе си) от 1971 г. 10-минутната класика се ражда от различни идеи на Кен Хенсли и Дейвид Байрън. Докато записвали  албума Look at yourself , музикантите открили, че са написали няколко отделни композиции в до минор. Сглобили ги заедно и така се родила легендата July morning.

Парчето е издавано като сингъл в САЩ през 1971 г. и 1973 г. Песента се превръща в класика не само у нас – изпълнението на орган в началното интро се използва и като сватбен марш по света.

„Българският” празник възниква в средата на 80-те години в лоното на хипи-движението в България. Джулая е уникален и никъде на друго място в Европа не се среща. Всяка година на 30 юни срещу 1 юли, към черноморския бряг се стичат групи от много хора от страната и чужбина, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето над морето. И въпреки, че това не е нито религиозен, нито езически ритуал, всички участници са убедени, че по този начин те пречистват себе си.

Идеята на Джулая се ражда като протест срещу бившата комунистическа власт. Символичната среща на утрото се възприема като ново начало, като стремеж към друго, по-добро бъдеще.

Джулая е място за срещи на хора с еднакво виждане за света. „Искахме да си носим дългите коси, да си слушаме музиката, да сме  на спокойствие” – така говореха хипарите от онова време. Поети и музиканти активно присъстват сред невписващите се в тогавашните разбирания за живота бунтари. Юлският изгрев освен купон предлага място за обмен на идеи, разговори, музика, дори литературни четения.

След краха на комунизма, противно на очакванията, празникът се разраства, въпреки че първоначалната идея претърпява съществени изменения. Днес протестът е свързан по-скоро с освобождаването на личността от оковите на големия град и глобалната цивилизация като цяло. От своеобразна социална позиция, празникът се превръща по-скоро в начин на мало и голямо да се измъкне от напрегнатото ежедневие и да зареди батериите с животворните слънчеви лъчи на изгрева.

Забелязва се и разместване по възраст. Заради наплива на новите лица, несвързани с първоначалната идея, старите участници (така наречените “стари хипари”) започват да честват не само утрото (Морнинг), но и Ивнинг (навечерието) – в градчетата около село Варвара.

Но както преди, така и сега, за химн на празника служи все същата песен – July Morning. За радост на всички привърженици на празника, самата група Юрая Хийп няколко пъти е гостувала на празника в България.

Традицията се разраства и за тази година са организирани много мероприятия по черноморския бряг и страната по посрещането на юлското утро, но то е в сърцата и душите на хората и е нещо лично и откровено, което всеки може сам да преживее, където и да се намира.

Сава Димитров

Вестник Знаме – 59 години летописец на търговищката история